V školskom klube detí sme sa rozhodli v rámci prírodovedno-environmentálnej činnosti zahnať jarnú únavu sadením. Ale nie len tak hocakým. Rozhodli sme sa, že v deťoch vzbudíme záujem nielen o zeleninu a ovocie, ale zároveň sa naučíme aj niečo nové. Celý apríl sa naša pozornosť sústredila na mikrozeleninu.
Za vznik mikrozeleniny vďačíme práve gastronómii. Pretože kuchári sa pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále posúvať, predstavili svojim klientom Microgreens. Pre rast mikrozeleniny nie sú potrebné žiadne hnojivá. Vyvinú sa jednoducho samy… za pomoci vody, pôdy a slnka. Deti boli prekvapené pri zistení, že napríklad jedna hŕstka mikro červenej kapusty má práve toľko živín a vitamínov ako 3 hlávky dospelej kapusty.
Znova sme sa zahrali na malých záhradníkov. Semienka mikrozeleniny sme neustále pozorovali, polievali a prihovárali sa im. Netrvalo dlho a o necelý týždeň sme sa spolu s deťmi mohli tešiť prvým úspechom. Desiatový chlebíček sme tak obohatili o zdravé lístky mikrozeleniny. A jarná únava nemala šancu!
Červenáková Mária

