Základná škola Dunajská Lužná

ilustrácia detí

ZÁKLADNÁ ŠKOLA
Školská 257/22
900 42 Dunajská Lužná
tel.: 02/45980 229, 0911 444 355
e-mail: zsdunajskaluzna@zsdunajskaluzna.sk

Vyhľadať

Exkurzia do Dómu sv. Martina a SNG v Bratislave

Informácie o škole

Informácie pre rodičov

Informácie pre žiakov

Exkurzia do Dómu sv. Martina a SNG v Bratislave

Exkurziu sme začali  návštevou gotického dómu sv. Martina. Žiakom som priblížila umelecký sloh v ktorom je Dóm postavený. Poukázala som na jeho historický význam aj z pohľadu korunovania významnej  Habsburskej panovníčky Márie Terézie. V interiéri sa žiaci zamerali na klenbový strop, gotické okná s vitrážami a v neposlednom rade na nádherné drevené gotické oltáre a drevené biskupské lavice, ktoré sú majstrovským rezbárskym dielom. V dóme sv. Martina je známa socha sv. Martina od významného barokového sochára Donera, ktorý žil a tvoril v Bratislave. Navštívili sme aj kryptu pod chrámom, kde sú sarkofágy významných biskupov a náhrobky príslušníkov slávnych panovníckych rodov Uhorska. Návšteva krypty žiakov veľmi nadchla a boli nadšení, že mohli navštíviť podzemné priestory, ktoré nebývajú otvorené pre verejnosť.

Po návšteve Dómu sv. Martina sme pokračovali do Slovenskej Národnej Galérie kde na nás už čakali animátori. Žiaci boli rozdelení podľa tried do dvoch skupín. Prvá skupina žiakov mala program zameraný na sakrálne umenie, druhá na moderné umenie. Po krátkej prednáške o umeleckých dielach žiaci nasledovali animátorov do dielní kde mali kreatívne nadviazať na videné diela. Práca v dielňach žiakov zaujala. Žiaci v prvej skupiny maľovali priestor pomocou tušu a akvarelových farieb. Druhá skupina vytvárala zvuk spojený s videnými dielami. Žiakom sa návšteva SNG páčila a boli zaujatí jej priebehom a možnosťou tvoriť v galérii.

Žiakom sa exkurzia páčila, zaujala ich história dómu histórie a významu  krypty. V chráme sa správali potichu a disciplinovane. Boli sme na nich pyšní.

Mgr. Barbora Dujčiková Brodzianska