Základná škola Dunajská Lužná

ilustrácia detí

ZÁKLADNÁ ŠKOLA
Školská 257/22
900 42 Dunajská Lužná
tel.: 02/45980 229, 0911 444 355
e-mail: zsdunajskaluzna@zsdunajskaluzna.sk

Vyhľadať

Lyžiarsky výcvikový kurz

Informácie o škole

Informácie pre rodičov

Informácie pre žiakov

Lyžiarsky výcvikový kurz

Lyžiarsky výcvikový kurz pre 41 žiakov siedmeho ročníka sa začal v nedeľu 25. februára a trval do piatka 1. marca v lyžiarskom stredisku Krušetnica na Orave.

 Vytvorili sme štyri skupiny: od tých, ktorí sa vedeli výborne lyžovať, až po tých, ktorí mali lyže na nohách prvýkrát.

 Od pondelka sme sa lyžovali doobeda aj poobede, po krátkom zregenerovaní znova každý deň. Po večeri mnohí žiaci ďalej športovali pri stolnom tenise, hádzaní šípok na terč, lukostreľbe a spoločenských hrách.

V utorok sa niekoľko žiakov rozhodlo „maródovať“. No, čo sa dá robiť, choroba si nevyberá. No ostatní žiaci sa znovu zdokonaľovali v lyžiarskych schopnostiach.

Stredu už výcvik prebiehal podľa plánu a v plnom rozsahu a všetci maródi sa už mohli lyžovať. Pred večerou sme boli pozrieť múzeum OravaCaffé, kde žiaci mohli vidieť najväčšiu mozaiku vytvorenú z kávových zŕn, dozvedieť sa niečo o pestovaní a pražení kávy. Ďalej si mohli pozrieť, ako vyzerali prístroje na praženie kávy a rôzne historické kávovary, kúpiť pre rodičov kávu priamo z plantáží Brazílie, Hondurasu alebo Kolumbie.

Vo štvrtok sme sa už nemohli lyžovať pre zlé snehové podmienky, lebo teplé februárové slnko nám vypálilo do svahu trávnaté fľaky. Lyžiarske stredisko zariadilo autobus, aby sme si mohli pozrieť Oravský zámok a jeho zrekonštruované priestory a dozvedieť sa niečo z našej dávnej minulosti. Žiaci si tu kúpili rôzne suveníry a darčeky pre rodičov.

V piatok sme si všetci zbalili svoje veci, rozlúčili sa s lyžiarskym strediskom a po skoršom obede sme sa vypravili domov.

Lyžiarsky výcvik bol plný nových zážitkov. Veľké poďakovanie patrí všetkým účastníkom lyžiarskeho kurzu, najmä žiakom, ktorí stáli na lyžiach prvýkrát a už po 2-3 dňoch boli schopní zlyžovať celý svah, a tiež našim inštruktorom – pedagógom p. uč. Labisovi, Munkovi, Omastovi a p. uč. Bakovej, Jáchimovej a Opátovej za starostlivosť a dobre vykonanú prácu.  Pevne veríme, že žiaci sa budú lyžovaniu venovať aj naďalej a že ich záujem o lyžovanie neskončí týmto výcvikom. 

Mgr. Radoslav Munka

Link na video: https://youtu.be/Tf9YseRiqkw?si=7jQZ919jMmW28d20