ilustrácia detí

ZÁKLADNÁ ŠKOLA 
Školská 257/22
900 42 Dunajská Lužná
tel.: 02/45980 229, 0911 290 042
e-mail: zsdunajskaluzna@zsdunajskaluzna.sk

Vyhľadať

Vianočná Viedeň

Informácie o škole

Informácie pre rodičov

Informácie pre žiakov

Vianočná Viedeň

Vianoce sú tu už o chvíľu a my, žiaci 8. a 9. ročníka, sme sa rozhodli, že si tento výnimočný čas spríjemníme návštevou Viedne. Práve v tomto období mesto pripomína vysvietenú tajomnú rozprávku, ktorej súčasťou sme sa stali na Radničnom námestí na Christkindlmarkt.

Začnime ale pekne od začiatku. Skoro ráno bola našou prvou zastávkou čokoládovňa Hauswirth v Kittsee. Po exkurzii vo výrobni, filme o histórii a malých nákupoch čokoládových dobrôt sme sa presunuli do obchodného centra, niečo malé zjesť aj nájsť milé darčeky pre našich blízkych. A potom sa začalo učenie hrou. V prvom termíne sa ôsmaci vybrali do Prírodovedného múzea, v ktorom pre nás pani učiteľka pripravila kvíz. Museli sme v autobuse pozorne počúvať, inak by sme len ťažko zvládli otázky, ako sa nazýva najvyšší vrch Rakúska, alebo čo sú vo Viedni fiakre. V múzeu sme pátrali po najväčšom krabovi či kostre Pteranodona. Prekvapili nás obrovské dinosaury, nezvyčajné ryby, stovky druhov lienok, vzácne diamanty aj meteority, ktoré pristáli na našej Zemi. Niektorí z nás sme si na počítači zvedavo vytvorili našu fotku s pravekým výzorom.

V druhom termíne sme šli deviataci do Technického múzea, ktoré je na výuku fyziky či techniky ako stvorené. Vyskúšali sme kladku, vytvárali energiu behom v kolese ako škrečky, vošli sme do lanovky a previezli sa bolívijským mestom La Paz, určite po prvý raz v živote sme stáli v koši od lietajúceho balóna. Tí, ktorí stihli čítať po nemecky z čítačky, natočili správy v štúdiu rakúskej televízie ORF. Rovnako sme odpovedali na kvízové otázky ako ôsmaci, ale s malou obmenou. Snažili sme sa vytvoriť rekord v búdke na meranie hluku, čo nám nerobilo žiadny problém, tu bol krik žiaduci. Pátrali sme po historickej osobnosti, ktorej patril celý vagón vlaku, vybavený posteľou, kúpeľňou a kobercami.

Cestou domov ešte pani učiteľka vyhlásila súťaž „Akú najzábavnejšiu vec sme kúpili“, a to sme sa veru nasmiali. Za výborne vypracovaný kvíz nás čakala sladká odmena, ale podstatný bol príjemný pocit z výletu, na ktorom sme si užili trochu teoretického výkladu z geografie, histórie a zaujímavostí Rakúska, trochu praktického vyučovania, zábavu aj vianočnú atmosféru s kamarátmi.

Ďakujeme!

Mgr. Ivana Hubáčová a žiaci 8., 9. ročníka