Základná škola Dunajská Lužná

ilustrácia detí

ZÁKLADNÁ ŠKOLA
Školská 257/22
900 42 Dunajská Lužná
tel.: 02/45980 229, 0911 444 355
e-mail: zsdunajskaluzna@zsdunajskaluzna.sk

Vyhľadať

Fašiangy a príprava chutných jedál v ŠKD

Informácie o škole

Informácie pre rodičov

Informácie pre žiakov

Fašiangy a príprava chutných jedál v ŠKD

Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, veselosti, hojnosti, bláznivých masiek, dobrých jedál, smažených šišiek, sladkých pokušení. Pôvodne boli Fašiangy známe ako mjasopust, ktorý označoval koniec jedenia mäsa pred pôstom. Fašiangy boli a sú akýmsi veselým spojivom medzi vážnym časom Vianoc a vážnym obdobím predveľkonočným.

V ŠKD sme si pripomenuli toto veselé obdobie nielen tradičným karnevalom, na ktorý sa deti vždy veľmi tešia, ale aj prípravou a ochutnávaním sladkých jablkových taštičiek.

Deti z 5. oddelenia sa dňa 12. 2. na chvíľu stali šéfkuchármi a šéfkuchárkami a s radosťou krájali cesto, plnili taštičky a pod vedením pani vychovávateľky ich zapekali v toustovači.  V rámci podmienok v triede a šikovnosti detí všetko dopadlo výborne a strávili sme príjemné fašiangové popoludnie.

Deťom sa pečenie veľmi zapáčilo a tešili sa aj na pečenie doma s rodičmi.

Nielen deti z 5. oddelenia sa zapojili do prípravy chutných dobrôt, ale aj z ostatných oddelení pod vedením pani vychovávateliek.

Deti si utvrdili seba obslužné činnosti, pripomenuli si slušné správanie pri stolovaní, naučili sa pripraviť chutné jedlá, ktorými môžu potešiť aj iných.

Pani vychovávateľka Janka Revická