Základná škola Dunajská Lužná

ilustrácia detí

ZÁKLADNÁ ŠKOLA
Školská 257/22
900 42 Dunajská Lužná
tel.: 02/45980 229, 0911 444 355
e-mail: zsdunajskaluzna@zsdunajskaluzna.sk

Vyhľadať

O žuvacom tabaku

Informácie o škole

Informácie pre rodičov

Informácie pre žiakov

O žuvacom tabaku

Vážení rodičia,

v poslednom období sa ukázalo, že niektoré deti v školách  objavili tzv. drogu pre športovcov –   žuvací tabak. 

Bohužiaľ,  aj u nás nastali  prípady, kedy ho školáci priniesli do školy napriek tomu, že tieto látky je nosiť do školy zakázané a žuvali ich tajne počas prestávok aj vyučovacej hodiny. Následkom toho  viacerí z nich v škole zvracali alebo sa im zapálili ďasná.

Preto vás chceme s touto látkou bližšie oboznámiť, aby ste mohli ochrániť zdravie svojich detí a predísť tomu, aby sa nikotín stal pre Vaše dieťa návykovým. Deti ho uprednostňujú pred cigaretami,  lebo príjemne vonia. Má rôzne ovocné príchute alebo vonia mentolovo, takže sa nedá odhaliť pomocou zápachu ako cigarety.  Deti ho môžu užiť kdekoľvek  a kedykoľvek, takže okolie si to ani nevšimne. Predáva sa v okrúhlych škatuľkách najmä v trafike a ich cena je okolo 5 eur. V balení je viacero kusov. Viacerým žiakom ich podarovali kamaráti.

Žuvací tabak sú vlastne malé vrecúška zvyčajne bielej farby vo veľkosti 1cm x1,5 cm.

Deti  veľmi často podliehajú novým trendom, pričom si neuvedomujú, že si môžu veľmi vážne poškodiť svoje zdravie. Zvedavosť či snaha zapôsobiť u kamarátov je u nich v tomto prípade silnejšia. Veľmi rýchlo sa však môžu stať závislými a situácia sa im môže vymknúť spod kontroly. Nikotín sa pri žuvaní tabaku nedostáva do dýchacích  orgánov, v dôsledku čoho síce  nehrozí rakovina pľúc,  ale žuvanie tabaku  môže spôsobiť rakovinu iných orgánov: pankreasu, ústnej dutiny, hrtana, srdcovo cievne ochorenia, ale aj celkový kolaps mladého organizmu. Zo začiatku po jeho užití sa uvoľňuje napätie a stres, ale potom môže nastúpiť bolesť hlavy a nevoľnosť. V žiadnom prípade nejde o zdravšiu formu užívania tabaku, ako to často  niektorí zľahčujú. Pre mladistvých môže byť tento výrobok, prvou voľbou a  vstupnou bránou do sveta drog. Deti nám potvrdili, že majú slabšie abstinenčné príznaky, a preto tabak museli užiť v škole.

Venujte prosím aj doma pozornosť tomuto nezanedbateľnému problému. My v škole budeme robiť preventívne opatrenia, napr.  školskú reláciu zameranú na škodlivosť žuvacieho tabaku a žiaci 5. a 9. ročníka budú mať každý utorok po ročníkoch na túto tému prednášku odborníka. Potrebujeme však aj Vašu pomoc. Zdravie našich detí je najvzácnejší dar.

Zároveň Vás upozorňujeme, že musíme urobiť striktné opatrenia, aby sme zamedzili distribuovanie týchto škodlivých látok do školy. Žiaci boli a budú upozorňovaní, že po nájdení týchto látok dostanú nielen výchovné opatrenia,  ale aj znížené známky zo správania. Prechovávanie a užívanie tabaku budeme musieť hlásiť sociálnej komisii obce aj inštitúciám na ochranu dieťaťa.

Mgr. Alena Baková, koordinátorka prevencie

PaedDr. Iveta Slobodníková, riaditeľka školy